Описание

Свържете се с Remont4e за конслутация на адрес в граф София, за да можем да изберем най-подходящата изолация за вашия дом.


‘’Одеяло’’: изолация от ватове и рула 

Изолацията от одеала - най-разпространеният и широко разпространен вид изолация -- се предлага под формата на ватове или ролки. Състои се от гъвкави влакна, най-често фибростъкло. Можете също така да намерите вата и ролки, изработени от минерална (каменна и шлакова) вата, пластмасови влакна и естествени влакна, като памук и овча вълна. Научете повече за тези изолационни материали.

Пътниците и ролките се предлагат в ширини, подходящи за стандартно разстояние между стенни шпилки, тавански ферми или греди и подови греди: 2 инча x 4 инча стени могат да държат R-13 или R-15 вата; Стените с размери 2 инча x 6 инча могат да използват продукти R-19 или R-21. Непрекъснатите ролки могат да бъдат ръчно изрязани и подрязани, за да паснат. Предлагат се със или без облицовки. Производителите често поставят облицовка (като крафт хартия, фолио-крафт хартия или винил), за да действа като пароизолация и/или въздушна бариера. Вата със специална огнеустойчива облицовка се предлагат в различни ширини за сутеренни стени и други места, където изолацията ще бъде оставена открита. Облицовката също помага за улесняване на манипулирането и закрепването по време на монтажа.

Изолация от бетонни блокове

 Бетонните блокове се използват за изграждане на основи и стени на къщи и има няколко начина да ги изолирате. Ако сърцевините не са запълнени със стомана и бетон по структурни причини, те могат да бъдат запълнени с изолация, което повишава средната R-стойност на стената. Полевите проучвания и компютърните симулации обаче показаха, че запълването на сърцевината от всякакъв тип предлага малко икономии на гориво, тъй като топлината лесно преминава през твърдите части на стените.

По-ефективно е да се монтира изолация върху повърхността на блоковете от външната или вътрешната страна на фундаментните стени. Поставянето на изолация отвън има допълнителното предимство да задържи топлинната маса на блоковете в кондиционираното пространство, което може да намали вътрешните температури.

Предлагат се и кухи модули, направени със смес от бетон и дървени стърготини. Те се монтират чрез подреждане на блоковете без използване на хоросан (сухо подреждане) и запълване на сърцевините с бетон и конструкционна стомана. Един потенциален проблем с този тип модул е, че дървото е подложено на въздействието на влага и насекоми.

Стените от бетонни блокове обикновено се изолират или изграждат с изолационни бетонни блокове по време на ново строителство на жилища или големи ремонти. Блоковите стени в съществуващите домове могат да бъдат изолирани отвътре. Отидете на изолационни материали за повече информация относно продуктите, които обикновено се използват за изолиране на бетонен блок.

Пяна или плочи от твърда пяна - твърди изолационни панели - могат да се използват за изолиране на почти всяка част от вашия дом, от покрива до основата. Те са много ефективни при облицовка на външни стени, вътрешна обшивка на сутеренни стени и специални приложения като тавански люкове. Те осигуряват добра термична устойчивост (до 2 пъти по-голяма от повечето други изолационни материали със същата дебелина) и намаляват топлопроводимостта през структурни елементи, като дървени и стоманени шпилки. Най-често срещаните видове материали, използвани за направата на пенокартон, включват полистирен, полиизоцианурат (полиизо) и полиуретан.

Изолационни бетонни форми

Изолационните бетонни форми (ICF) са основно форми за излети бетонни стени, които остават като част от стената. Тази система създава стени с висока термична устойчивост, обикновено около R-20. Въпреки че домовете на ICF са изградени от бетон, те изглеждат като традиционни домове, изградени от пръчка.

ICF системите се състоят от свързани помежду си плочи от пяна или взаимосвързани изолационни блокове от пяна с куха сърцевина. Плочите от пяна се закрепват заедно с пластмасови връзки. Заедно с пеноплочите могат да се добавят стоманени пръти (арматура) за армировка преди изливането на бетона. Когато се използват блокове от пяна, често се използват стоманени пръти вътре в кухите ядра за укрепване на стените.

Насипна и вдухана изолация

Насипната изолация се състои от малки частици влакна, пяна или други материали. Тези малки частици образуват изолационен материал, който може да се приспособи към всяко пространство, без да нарушава структурата или покритието. Тази способност за приспособяване прави изолацията с насипен пълнеж много подходяща за преоборудване и места, където би било трудно да се монтират други видове изолация.

Най-често срещаните видове материали, използвани за насипна изолация, включват целулоза, фибростъкло и минерална (каменна или шлакова) вата. Всички тези материали са произведени с помощта на рециклирани отпадъчни материали. Целулозата се произвежда предимно от рециклирана вестникарска хартия. Повечето продукти от фибростъкло съдържат 40% до 60% рециклирано стъкло. Минералната вата обикновено се произвежда от 75% постиндустриално рециклирано съдържание. 

Някои по-рядко срещани изолационни материали с насипен пълнеж включват полистиролови перли и перлит. Разхлабената изолация може да се монтира или в затворени кухини като стени, или в незатворени пространства като тавани. Целулозата, фибростъклото и каменната вата обикновено се вдухват от опитни монтажници, квалифицирани в постигането на правилната плътност и R-стойности. Обикновено се изсипват перли от полистирол, вермикулит и перлит.

Лъчисти бариери и отразяващи изолационни системи

За разлика от повечето обикновени изолационни системи, които издържат на проводящ и конвективен топлинен поток, лъчистите бариери и отразяващите изолационни системи работят чрез отразяване на лъчиста топлина. Лъчистите бариери се инсталират в домовете - обикновено в таванските помещения - предимно за намаляване на топлината през лятото, което помага за намаляване на разходите за охлаждане. Отразителната изолация включва отразяващи повърхности - обикновено алуминиево фолио - в изолационни системи, които могат да включват различни подложки, като крафт хартия, пластмасов филм, полиетиленови мехурчета или картон, както и топлоизолационни материали.

Лъчистата топлина се движи по права линия от всяка повърхност и загрява всичко твърдо, което абсорбира енергията му. Когато слънцето нагрява покрив, главно слънчевата лъчиста енергия прави покрива горещ. Голяма част от тази топлина преминава чрез проводимост през покривните материали към таванската страна на покрива. След това горещият покривен материал излъчва получената топлинна енергия върху по-хладните тавански повърхности, включително въздуховодите и таванския под. Лъчистата бариера намалява преноса на лъчиста топлина от долната страна на покрива към другите повърхности в тавана. За да бъде ефективен, той трябва да е обърнат към голямо въздушно пространство.

Лъчистите бариери са по-ефективни при горещ климат, особено когато каналите за охлаждащ въздух са разположени на тавана. Някои проучвания показват, че лъчистите бариери могат да намалят разходите за охлаждане с 5% до 10%, когато се използват в топъл, слънчев климат. Намаленият приток на топлина може дори да позволи по-малка климатична система. При хладен климат обаче обикновено е по-рентабилно да се постави повече топлоизолация.

Изолацията от твърда влакнеста или влакнеста плоча се състои от материал от фибростъкло или минерална вата и се използва предимно за изолиране на въздуховоди в домове. Използва се и когато има нужда от изолация, която да издържа на високи температури. Тези продукти се предлагат в диапазон от дебелини от 1 инч до 2,5 инча.

Монтажът във въздуховоди обикновено се извършва от HVAC изпълнители, които произвеждат изолацията в своите магазини или на работните места. На външните повърхности на въздуховодите те могат да монтират изолацията, като я набият върху заваръчни щифтове и закрепят със скоростни скоби или шайби. Те могат също така да използват специални заварени щифтове с интегрални шайби на главата. След това необлицованите плоскости могат да бъдат завършени с подсилен изолационен цимент, платно или устойчив на атмосферни влияния мастик. Облицованите плоскости могат да се монтират по същия начин, като фугите между плоскостите се уплътняват с чувствителна на натиск лента или стъклопакет.

Подробности

Категории